Trådar av verklighet

För några veckor sedan fick jag Charlotta Jonassons Varia som recensionsexemplar. Nu har jag läst den! Vissa spoilers kan förekomma i texten 🙂

Det första jag vill säga är att det är jätteroligt att det kommer ut ny svenskspråkig fantastik*, och att ett svenskt förlag specifikt fokuserar på den typen av litteratur. I det här fallet rör det sig om Undrentide Förlag. Jag har hört lite om förlaget tidigare, men är nu ännu mer sugen på att faktiskt ge mig in och botanisera ordentligt bland författarna. Jag hoppas att förlaget håller igång och fortsätter tillföra energi till den svenska fantastiken!

En gång hade det varit möjligt att resa över hela Varia landvägen och utan att passera några portar. Världsbranden som följde industrins vildsintaste språng hade trasat sönder jorden, något som änglarna hade fortsatt med sedan Konglomeratet fått fäste i Arkturien.

Själva boken då? Jag anser att Jonasson lyckas bygga upp en värld och en bakgrund som är intressant och nyskapande, Varia är en värld jag vill veta mer om. Jag gillar hur tiden flyter, hur världen trasas sönder, hur änglarna och Konglomeratet porträtteras. Kombinationen av låg- och högteknologi är också helt fantastisk! Det är en fängslande värld, och Jonasson lyckas verkligen få fram det förunderliga i den, samt sorgen över vad som håller på att gå till spillo. Språket är vackert och driver verkligen fantastiken till sitt yttersta, det blir nästan magiskt i sig självt. Arbetet med kontraster är också mycket lyckat. Jag hoppas verkligen att det kommer fler berättelser där författaren får möjlighet att utveckla världen och sitt sätt att skriva den!

Tyvärr har jag svårt att känna med Lenkas, som ändå får sägas vara någon slags huvudperson. Hon känns abstrakt och svår att förstå, liksom undanglidande. Ibland kan det vara en poäng, men i det här fallet så blir det snarast krångligare att läsa historien, eftersom den till stor del ändå berör och följer Lenkas personliga berättelse. Jag hade exempelvis svårt att förstå varför just rivaliteten mellan Lenkas och Serafim byggdes upp som bokens huvudkonflikt. Porträttet av Lenkas lyfte ibland, men kändes oftast mest distanserat. Det fanns andra konflikter jag hellre hade sett få mer utrymme, som till exempel den mellan Serafim och Soltiria – hur hanteras identitet i ett sådant fall? Jag hade också gärna sett en utveckling av arulvarna och hur de förhåller sig till världen.

Jag gillar att boken krånglar med mig (även om det också är lite irriterande), så att jag känner att jag nog behöver läsa om den för att fatta hur den hänger ihop. Den är svår att sluta tänka på! Största behållningen från den är verkligen den värld som beskrivs, snarare än de personer som finns i världen. Jag vill ha fler berättelser härifrån. Jag tror att det skulle vara svårt att ge den här berättelsen till någon som aldrig läst fantastik förut, men det gör ju faktiskt ingenting! Boken bär sig själv och förmedlar en känsla och en idé om vad fantastik kan vara, och gör det mycket bra. I beskrivningen av staden Vindmeld står det att det löper ”trådar av verklighet” från staden ut till resten av landet, och det är verkligen den känsla som blir kvar hos mig efter berättelsens avslut: den sträcker sig utåt, genom verkligheten, och spinner nya trådar.


*Jag använder här fantastik som samlingsbegrepp dels för att slippa kategorisera böckerna inom genren, och dels för att slippa skriva ut fantasy, science fiction, magisk realism, skräck, litteratur med övernaturliga inslag, etc.

4 reaktioner på ”Trådar av verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s