Hela Sverige ska leva, eller?

Köpte en bok på rea, Kristina Mattssons Landet utanför. Mattsson skriver en reportagebok om den svenska urbaniseringen och hur den påverkar landsbygden, glesbygden. Mycket intressant läsning där hon reser runt i diverse små kommuner i olika ändar av Sverige och träffar de som är kvar, de återflyttade, de som kommit dit. Hon pratar även med de som lämnat landsbygden och deras barn, och lyckas ganska bra med att få grepp om de komplexa mekanismer som styr var vi väljer att jobba och leva.

Mattsson diskuterar flera perspektiv på frågan samt hur den svenska politiken har format och formats av utvecklingen. En fråga återkommer lite då och då: vill vi att den svenska landsbygden ska ha en befolkning? Vad krävs i så fall för att den ska finnas där?

Det här är en intressant bok att läsa, kanske särskilt för mig som infödd stockholmare som inte heller har släkten någon annanstans – båda mina föräldrar är stockholmare i flera generationer. Ganska ovanligt, visar det sig. Jag har med mig mycket att fundera på, både angående vad jag själv upprätthåller för mönster samt hur mycket jag och mina vänner har formats av vår uppväxt. Som vi ju alla gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s