På andra sidan stencirklarna

I somras plöjde jag mig igenom Siri Pettersens Odinsbarn, en typisk fantasybok på drygt 600 sidor. Jag var lite tveksam till en början, men den blev verkligen bättre och bättre.

Hirkas värld är ganska lik våran fast ändå inte. Det känns att de ligger nära varandra, däremot, för sagor och berättelser tar sig mellan dem. I Hirkas värld är sådant som är sagor i vår värld sant – och fler och fler av dessa sagor uppenbarar sig. Det är dessutom en fin mix av prosaisk verklighet och magi, vilket alltid är roligt att läsa. Vissa av greppen påminner lite om hur Diana Wynne Jones lyckas kombinera ihop helt otroliga grejer på ett sådant sätt att det känns helt naturligt, och man förstår systemet som ligger bakom. Jag gillar hur Pettersen vrider på klassiska teman kring fornnordisk mytologi och ändå lyckas göra något alldeles eget. Det kan inte vara helt lätt om man arbetar med ett sådant välkänt material.

Jag saknar en del grejer (som t.ex. mer fokus på svansarna!), men hoppas på att det kommer att utvecklas i kommande delar. Eftersom Odinsbarn tog fart så småningom, hoppas jag att ångan nu är uppe och att resten fortsätter vara så bra som den senare delen. Jag kan inte påstå att den känns superrevolutionerande, men den vrider till och lyckas bra med att få mig intresserad och nöjd med att jag kanske klurat ut någonting. Det ska bli intressant att se om mina teorier kring världen stämmer. Den är dessutom trevligt skriven och gick rasande snabbt att läsa trots sin längd. Klart plus!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s