The Best of All Possible Worlds

Egentligen läste jag fortsättningen, The Galaxy Game, innan jag läste The Best of All Possible Worlds, men det gjorde faktiskt inte så mycket för förståelsen av handlingen av vare sig den ena eller andra. I och med att jag läste dem i den ordning jag gjorde, kändes The Best of All Possible Worlds snarast som en prequel, och den funkar bra ur det perspektivet med.

Karen Lord är något så ovanligt som en speculative fiction-författare från Barbados. Jag tycker mycket om hennes böcker, de är lågmälda och långsamma och det känns ofta som att man missat något. Det är inte alltid en bra känsla, men jag tycker att det fungerar i de här fallen. Framför allt The Galaxy Game sög tag i mig ordentligt, men även TBoAPW tar tag i en. Det är världsbyggande, men inte riktigt på samma sätt som andra världsbyggande författare. Det känns mycket mer som att Karen Lord tar sig an samhället snarare än världen. Det viktiga blir alltså hur hennes persongalleri interagerar med varandra och med världen, och att bygga upp världen genom det. Det är häftigt, och det fungerar.

Jag märker att jag har lite svårt att förklara vad böckerna handlar om, och det är väl just det. Det känns inte som att det finns en så tydlig handling, utan böckerna mest är. Det är väldigt bekvämt. De stora omvälvande frågorna om universum och annat finns där, men de paketeras på ett sådant sätt att de känns tillgängliga och närvarande, och små detaljer är precis lika viktiga som helheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s