Karin Boyes Kris

Oron säger: Bort! Alltid bort!

Vad betyder den, oron? Vart leder den? Driver själen att släppa vad den har, hindrar den att söka ett nytt. Vad är det för en stor leda vid allt man har funnit, var är det för en stor längtan efter något ingen kan finna, som driver oss att lägga händerna i knät – och förtvivla?

Det hade alltid varit så. Som liten hade hon brustit i gråt, då hon hörde ordet längtan. Ordet var för starkt, laddat med dödande makt. Talade om det evigt förlorade – det högsta, det enda, sjunket i djupet en gång i tidens början, ingen vet när. Allt riktigt vackert kunde gripa henne med en sådan hopplös längtans plåga, att hon ibland vaggade med hela kroppen som i värk. Där bortom, där bortom…

I ett par dagar har jag nu läst Kris av Karin Boye. Det är en underlig text, men den griper tag i en och är svår att lägga undan. Jag har verkligen inte tagit till mig hela, och jag tror nog att jag kommer att behöva läsa om den för att förstå lite mer, men jag tycker om den! Blandningen av betraktelser om Malin, inifrån Malin och de metafysiska episoderna är fängslande. Väldigt mycket av Malin är sådant som ger igenkänning hos mig, med den stora skillnaden att hon är betydligt mer kristendomsfixerad än vad jag någonsin varit. Livskris, och pretentionen i att ha något som kallas livskris i tjugoårsåldern, är dock något jag verkligen känner igen mig i.

Det är också fascinerande att läsa om Malins förälskelse i Siv. Jag tror att det är ett tecken på att boken är skriven i en annan tid, att jag knappt registrerar att det är något förbjudet som pågår (boken kom ut 1934). Dels för att Malin själv så helt och fullt går upp i att detta är vackert och rent, och dels att de som tittar på henne antingen inte ser eller avfärdar som oskyldigt. Så gömmer vi oss mitt på ljusa dagen. Det ger en känsla av samhörighet med Malin, och med Karin, som ju är Malin på sitt sätt.

Kris kräver som sagt en omläsning, men jag kan definitivt rekommendera den. Boye utnyttjar romanens längd och skriver en bok som inte liknar riktigt någonting annat som jag läst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s