Positron

Snubblade över Margaret Atwoods The Heart Goes Last när jag var inne på PocketShop häromdagen, och nu har jag sträckläst mig igenom den. Det här verkar vara den samlade bokutgåvan av hennes e-böcker om Positron, där titeln kommer från den sista delen.

Atwoods språk är som vanligt briljant, med sitt sätt att svepa en med sig. Allting bara flyter vidare och det är svårt att sluta läsa – det känns som att det speglar innehållet också, där huvudpersonerna mestadels sveps med utan att egentligen fatta så mycket av vad som händer. Atwood återvänder till teman hon skrivit om tidigare, jag får en del riktigt starka vibbar av The Handmaid’s Tale av historien om Positron. Men på ett sätt inte, för det här är mycket närmare, mycket troligare. Dystopin ligger och lurar inte så långt in i framtiden, och de ekonomiska argumenten känns inte heller orimliga. Offred har också betydligt mycket mer viljestyrka än Stan och Charmaine, om än sporadiskt. Atwood kan verkligen skriva om personer som man som läsare tycker illa om. Genom hela boken är jag både fascinerad och nästan äcklad av vad de tar sig till i diverse påfrestande situationer.

Historien om Charmaine och Stan rör sig i vågor, det händer mycket och sedan ingenting, deras liv svallar fram. Det är som att de inte kan styra, de är utlämnade åt andra. Det är både irriterande och förståeligt. När världen rämnar omkring dig, vad gör du då? Är det inte bättre att ha ett jobb och någonstans att bo, även om det innebär vissa inskränkningar i din frihet? Vad är tvång, och vad är egentligen ett fritt val? Inte så lätt att säga alla gånger, och det är någonting som stryks under ordentligt med bokens sista sida.

Boken är svår att beskriva, precis som så många av Atwoods böcker (däribland min absoluta favorit The Blind Assassin). Bisarra detaljer, fullt ös, och en skrämmande framtid. Helt klart läsvärd, och jag kommer också definitivt att läsa om den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s