Phoenix Rising

Jag hörde talas om Paolo Bacigalupi första gången förra sommaren, när jag vallade folk inför Archipelacon. Nu har jag slutligen lyckats läsa The Water Knife, boken som kom ut förra året. Den är magnifikt asläskig.

Allt cirkulerar kring vatten – de som har och de som inte har. En helt ny ekonomi och ett helt nytt samhälle har vuxit upp ur behovet av att skaffa vatten, den extremt ändliga resursen som alla är beroende av. Det finns spår av tidigare samhällssystem, men dessa spår är mest intressanta om de gör att man kan lägga vantarna på fler vattenrättigheter. Nästan allt är tillåtet i jakten på vatten, och det är en extremt hård verklighet som Bacigalupi målar upp. Boken är satt i någon slags nära framtid, i de södra staterna av nuvarande USA. Torkan har varit hård, och samhällskollapsen är ett faktum. Det finns i princip ingenting kvar. Dissonansen mellan de södra delarna där större delen av boken utspelar sig (främst i Phoenix, AZ men även andra sydstater) och de nordliga östkuststaterna blir tydlig – på det ena stället regnar det, på det andra inte.

Det är fascinerande, och skrämmande, att föreställa sig ett samhälle där vatten har funnits men inte längre finns. Hårda gränskontroller, papperskrig om vem som egentligen har rätt till Coloradoflodens vatten och mer i samma stil. Plus såklart de personer som skär av vattentillförseln för andra, the water knives. Bacigalupi har skrivit en dystopisk gangsterberättelse, och den är otroligt medryckande.

Annonser

En reaktion på ”Phoenix Rising

  1. Tackar för lästipset! Klart obehaglig bitvis men en mycket lyckad nära dystopi. Vatten diskuteras f.ö. både här och där, nu när jag läst den så hittar jag artiklar om vattenproblem i västra USA både här och där, såväl i pressen som i SF-sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s