The Choice Word*

För några veckor sedan läste jag ut Terry Pratchetts A Slip of the Keyboard, där diverse korta texter om allt möjligt dyker upp. Genom åren har Pratchett skrivit mycket mer än skönlitteratur, och ett axplock dyker upp här.

Det är en magnifik samling och en otroligt fascinerande tidslinje som presenteras i boken. Pratchett skriver om hur det är att skriva en bok, att turnera, om sitt favoritord, om litteratur, om datorer, om fantasy, om inspiration och, till slut, om Alzheimers. Vissa delar är mindre intressanta än andra, men vissa delar hugger knivskarpt och utan pardon, och vissa delar sprudlar av jag vet inte vad. Ord, kanske? Det är oavsett en fantastiskt fin samling, som ger ett djup till Pratchett som jag inte riktigt hade tidigare. Den visar vad som finns bakom de där livsvisdomarna som jag har plockat med mig från hans böcker, var de kommer ifrån. Den sista delen sammanställer hur han hanterade att hans hjärna långsamt, långsamt höll på att överge honom, och satan vad ont det gör att läsa. I förordet skriver Neil Gaiman:

Terry Pratchett is not one to go gentle into any night, good or otherwise. He will rage, as he leaves, against so many things: stupidity, injustice, human foolishness and shortsightedness, not just the dying of the light, although that’s there too. And, hand in hand with the anger, like an angel and a demon walking hand in hand into the sunset, there is love: for human beings, in all our fallibility; for treasured objects; for stories; and ultimately and in all things, love for human dignity.

Detta driv och detta intresse för de stora och de små sakerna, är det jag bär med mig mest från den här boken, och från Pratchett i stort. Vi kan inte göra annat än att fortsätta, och på våra egna sätt försöka göra världen lite, lite bättre. Oavsett om det är genom att få folk att skratta eller donera pengar, eller både och.

*Titeln på ett av kapitlen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s