Sagor och myter från olika håll

I julklapp av mina svärföräldrar fick jag The Folklore of Discworld av Terry Pratchett & Jacqueline Simpson. Supermysig bok!

Det den gör är att utforska kopplingarna mellan de sagor och myter som finns på Skivvärlden (Pratchetts Discworld) och vilka kopplingar dessa har till de sagor och myter som finns på jorden. Roligt att se varifrån mycket av hans inspiration har kommit, och hur han har betat sig igenom olika teman. Ofta har han tagit en specifik grej från någonstans i världen och sedan vridit till den ytterligare lite, men grundberättelsen är fortfarande igenkännbar. Naturligtvis kommer majoriteten av Pratchetts inspiration från västvärlden, mycket Europa, men då och då dyker det in annat också.

Den här boken är fin för att den förklarar varför så många av ideerna och figurerna i Pratchetts böcker känns så välbekanta – de passar in i det mytos och den sagovärld jag är uppvuxen med. Jag som lider av obotlig nyfikenhet och vill veta vad som ligger bakom trivs väldigt bra med den typ av bakgrundstrivia som Pratchett och Simpson presenterar här. Framför allt trivs jag också med stilen som boken är skriven på – det är som att få Terry tillbaka för ett kort tag, fast i något som känns mer som hans verkliga röst. Hans kärlek till sagoberättandet lyser verkligen igenom, och jag blir otroooooligt sugen på att läsa klassiska sagor igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s