En halv gul sol

I kväll har jag läst ut Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol, en bok som har blivit stående halvläst i min bokhylla sedan jag fick den för snart sju år sedan. Det blev liksom aldrig så att jag kom igenom den, men förra året läste jag Americanah och bestämde mig för att ge boken en ny chans.

Jag är fortfarande kluven (och tycker betydligt bättre om Americanah än En halv gul sol). Jag uppskattar dock att den fyller i ett stort hål i min allmänbildning: vad var egentligen Biafra och var låg det? Detta mytiska Biafra, som jag och förmodligen många andra endast förknippar med svält. Det känns bra att få en mer mänsklig bild. Jag uppskattar komplexiteten i bilden av Nigeria och Biafra som framträder, men jag måste erkänna att det blir lite tungrott ibland. Beskrivningarna är fantastiska, men historien känns omständlig och något svårgenomtränglig, och något med hur Adichie lägger upp strukturen irriterar mig. Den var däremot bättre än vad jag mindes den från senast jag försökte läsa den, så det var ett plus.

I vanliga fall brukar jag inte anmärka på översättningar, eftersom det är svårt att veta vad som är översättaren och vad som är originalet. Jag upplever dock en markant skillnad mellan språket i En halv gul sol och Americanah som jag läste på engelska. Det kan också bero på att det har gått ett antal år mellan de två böckerna och att Adichie har förändrats i sitt författarskap, men En halv gul sol känns stelare och knöligare. Intressant oavsett att få ytterligare en bild av Adichie, men vi får se om jag ger mig på även Purple Hibiscus (Lila hibiskus på svenska), hennes debutroman. Kanske så småningom! I nuläget skulle jag dock främst rekommendera Americanah.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s