Jag heter inte Miriam

Det tog mig ett drygt dygn att läsa Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Den gick helt enkelt inte att släppa taget om.

Miriam fyller år, 85 år, eller gör hon verkligen det? Minnesbilderna kastar sig över henne, tränger sig på, drar henne till marken. Det bästa är att inte låtsas om dem, inte tänka, bara fortsätta framåt framåt framåt, inte dra uppmärksamhet till sig, för då kanske de fattar att hon har ljugit hela tiden. Sen börjar hennes barnbarn Camilla ställa frågor. Hon vet ju att farmor har suttit i Auschwitz och i Ravensbrück. Hur berättar man om det som är svårast av allt? Ska man verkligen prata om allt?

Miriam minns och vi följer hennes minnen och hennes nu. Minnen från innan lägren, i lägren, ankomsten till Sverige, livet i Sverige. Hela tiden med delar av sig själv undangömda så att ingen ska komma på henne, så att hon nästan tror på det själv, att hon heter Miriam. För att det är tryggare, och det finns ingen annan plats, ingen annan.

Den här boken gör ont att läsa. Inte bara på grund av de beskrivningar av koncentrations- och dödslägren som målas upp. Smärtan kommer också från uppgörelsen med Sverige. Ett välmenande, svagt men envist Sverige, som kanske inte är så välkomnande egentligen, inte mot alla. Det gäller att vara rätt för att bli välkomnad. Axelssons bok blir en bild av en mer lågmäld ondska, en ondska som kanske inte är jämförbar med lägrens ofattbara ondska, men ändå en ondska som gör ont och sätter sina spår. Och hur skräcken hos den som redan varit i helvetet kan finnas kvar och växa sig starkare.

Den här boken bör verkligen läsas just nu, med allt som pågår i omvärlden och de diskussioner som förs. De händelser som boken berättar om får inte glömmas. Tung läsning, ja, men värdefull.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s