Oändligheten här på jorden

En bokserie som jag har gått och tittat på ett tag är Terry Pratchett och Stephen Baxters samarbete som börjar med boken The Long Earth. Det var dock inte förrän efter Pratchetts död som jag till slut köpte och läste denna första bok.  Lyckligtvis har jag haft en del semester nu i juni och hunnit läsa flera böcker! Ahhh! Pratchett har jag ju varit ett fan av väldigt länge, men jag har aldrig läst någonting överhuvudtaget av Baxter (något jag tror att jag måste ändra på, efter det här…). Det var kul att se vad de åstadkom med gemensamma krafter.

Jag gillar The Long Earth. Jag gillar premissen. Vad gör mänskligheten när den plötsligt får tillgång till en massa andra Terra? Hur många som helst? Alla möjliga konstiga saker visar det sig. Vissa blir pionjärer och nybyggare, vissa blir slavhandlare, vissa klamrar sig fast vid den Terra som kallas Datum – vår jord, vissa blir terrorister. Vad gör de som inte kan lämna Datum? De som sitter fast här?

Om jorden är oändlig, vad gör vi då? I och med att så mycket i vår verklighet handlar om jordens ändliga resurser, är det fascinerande att ändra den grundpremissen. Sökandet ut bland stjärnorna efter nya platser att bosätta sig på? Borta. Tanken om att bevara naturen, skydda den eftersom vi bara har en planet? Borta. Jag älskar helt enkelt det här tankeexperimentet som Baxter och Pratchett gör. Det är ju på något sätt drömmen: att upptäcka att vi inte håller på att överkonsumera oss själva in i undergången.

Earths, untold Earths. More Earths than could be counted, some said. And all you had to do was walk sideways into them, one after the next, an unending chain.

Jag gillar alltså utgångspunkten för boken. Den är fantastisk! Själva storyn och huvudpersonerna är jag något mer tveksam till. Visst, de är intressanta på sitt sätt och väcker vissa frågor och tankar, men jag vet inte om jag vill följa deras fortsatta ”äventyr”. Med andra ord är det inte alls säkert att jag kommer att läsa fortsättningsböckerna. Kanske om ett tag, när jag har betat av ytterligare några punkter på min läslista. Däremot kan jag varmt rekommendera The Long Earth. 

Annonser

2 reaktioner på ”Oändligheten här på jorden

  1. Du kan få låna tvåan och trean av mig om du vill. Har även läst Flood av Baxter och han vinner på att kombineras med Pratchett. Baxters stora styrka är tankesprången, att hitta intressanta koncept men jag håller helt med att han inte är den bäste på att skapa karaktärer eller ”plot”. När Pratchett hjälper till går det bättre.
    Sen är ju själva tanken med Long-Earth-böckerna att de ska berätta om en längre period, och då blir det av naturen ett mer episodiskt berättande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s