Tematrio: Huvudstäder

tematrioTemat för veckan hos Lyran är huvudstäder. Jag är sen på bollen (som vanligt), men här kommer några böcker jag tycker om!

1. Le Sabotage amoureux, Amélie Nothomb. Bokens berättelser tilldrar sig i ett ”utlänningsghetto” i Peking. Författaren och hennes familj bodde där några år i hennes barndom, och lilla Amélie leker mest med andra utlänningar. Peking finns dock runt om och ständigt närvarande.

2. Revolutionsskrivarna, Nawal El Saadawi. En bok om protesterna i Kairo år 2011, samtidigt som den är mycket mer än så. Häftig bok, minst sagt. Jag kan väldigt lite om Egypten, men genom El Saadawi så kommer jag närmare att över huvud taget ha en aning. Jag hörde henne tala på Littfest i Umeå förra året, och då pratade hon bland annat om den här boken. Den är fiktion, men den är blandad med vad som verkligen hände – det som pågick måste fram.

3. Nightwatch, Sergei Lukyanenko. Första delen av en trevlig fantasy-trilogi som främst utspelar sig i Moskva. Onda mot goda, som sig bör, men på ett väldigt ryskt sätt. Jag tycker att det är tilldragande och uppmuntrande med fantasy som rör sig utanför de klassiska anglosaxiska områdena, och Moskvaskildringar gör mig extra glad!

BONUS:

När duvorna försvann av Sofi Oksanen. Fantastiskt bra bok som utspelar sig på olika ställen i Estland (främst), däribland Tallinn. Mycket om ondska, förräderi och självbevarelsedrift. Rekommenderas varmt!

Annonser

2 reaktioner på ”Tematrio: Huvudstäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s