Mörk alternativhistoria

Igår kväll avslutade jag sista delen av Jo Waltons Small Change Trilogy: Half A Crown. Som i de två tidigare delarna (Farthing och Ha’Penny) varvas kapitlen så att ett handlar om Carmichael och ett handlar om en ung kvinna, i detta fall Elvira Royston (som dyker upp som barn i de två tidigare delarna).

Med Half A Crown gör Walton ett hopp framåt i tiden, till år 1960 (både Farthing och Ha’Penny utspelar sig år 1949). Effekten blir slående. Fascismen är nu en övergripande ideologi som genomsyrar hela det brittiska samhället till den grad att societeten inte längre bryr sig riktigt: Elviras fokus ligger helt och hållet på att hon och hennes vän Betsy är debs och ska presenteras för drottningen. Politik är inget som man behöver bry sig om. Kontrasten blir brutal mot Carmichaels kapitel som är betydligt mer politiska: både för att Carmichael faktiskt genomför politiken, och för att han drabbas av den på ett mer personligt plan.

Jag gillar den här trilogin. Den är mörk på ett slentrianmässigt sätt som är oerhört skrämmande, just eftersom det visar på hur lätt det är förändra tankesätt och idéer i ett samhälle. Speciellt om förutsättningarna är de rätta, och fel person kan sin psykologi och därför trycker på rätt knappar hos övriga. Jag tycker att de illustrerar att ondska finns i många skepnader, ofta inte särskilt onda över huvud taget. Oftast kanske de till och med bara tänker på något annat, snarare än på själva ondskan. Elvira bryr sig inte om vad som pågår, för det drabbar inte henne, och hennes omedelbara problem är helt andra och mycket viktigare. Den här sista boken knyter ihop historien men lämnar mycket öppet för Englands framtid: det är inte alls uppenbart att landet slår in på en bättre väg efter det avslutande kapitlet. Men det finns hopp.

Det är lätt att säga: ”om det hände igen, så skulle jag minsann göra något, ställa mig upp, protestera!”. De här böckerna blir en bra påminnelse på att 1) det kanske inte hjälper, 2) hur vet du det, 3) det är lätt att vara efterklok. Det är svårt att gå emot strömmen. Det är lätt att tänka bort sitt eget ansvar. Det är extremt lätt att döma andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s