Tematrio: Liv och död

tematrioVeckans tema hos Lyran ber om böcker med liv och död i titeln. Det här visade sig vara svårare än förväntat, i hela min bokhylla lyckades jag bara hitta tre stycken (vilket ju visserligen räcker bra, men ändå). So here goes:

1. Speaker for the Dead av Orson Scott Card. Det här är en av uppföljarna till Ender’s Game, och oavsett vad jag tycker om OSC själv så är det här en bra serie. Åtminstone i det här skedet är uppföljarna fortfarande bra. Det här är boken som beskriver hur Ender går vidare, hur han försöker leva med sig själv genom alla de år som följer på att han har begått massmord. Hur hanterar man det? Att vara en Speaker for the Dead är att tala vid begravningar, att säga sanningen om den som dött, även om det gör ont. Boken berör ämnen som förlåtelse, medlidande och vad som egentligen är att leva i skuggan av det förflutna.

2. Death Masks av Jim Butcher. Boken är del 5 i Butchers serie om Harry Dresden. Det är ganska länge sedan jag läste den, men serien som helhet minns jag som rätt så mysig och lagom intensiv. Dresden hamnar i trubbel, sen löser sig saker, och det är typ det jag antar att den här också handlar om. Vilket leder mig till…

3. Living Dead in Dallas av Charlaine Harris. Titeln här var ju en riktig fullträff, innehåller både liv och död! Ytterligare en uppföljare, den här gången till boken Dead Until Dark (ja, Harris döper sina vampyrböcker med en viss förkärlek för ordet ”dead” vilket inte är helt orimligt). Jag har inte jättestarka minnen av den här boken heller, mer en övergripande känsla av att vara irriterad på Sookie Stackhouse. Det kan ha varit efter den här boken som jag bestämde mig för att sluta läsa böckerna om henne. Det är jag dock inte helt säker på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s