Oläst av DWJ

För någon vecka sedan när jag var inne på SF-bokhandeln i Gamla stan och köpte Jagannath av Karin Tidbeck snubblade jag även över en samling berättelser av Diana Wynne Jones som jag aldrig sett förut, än mindre läst! Det var fascinerande med tanke på att jag är ett stort DWJ-fan, och regelbundet kollar på hennes hylla för att se om jag missat något (hon är en författare där jag blev genuint ledsen över att höra att hon dött). Det hade jag alltså och jag kunde inte låta bli att köpa boken: Unexpected Magic: collected stories. Samlingen innehåller femton stycken ”short stories” och en ”novella” (och jag har inte den blekaste aning om hur jag ska översätta detta till svenska – hjälp?) av varierande kvalitet.

Flera av historierna innehåller de lätt absurda plotlines och figurer som Jones är så sjukt bra på att få att låta självklara. Jag älskar verkligen hur hennes figurer hanterar alla dessa olika situationer de lyckas placera sig i, och hur de lyckas vara roliga samtidigt som de är allvarliga. Det är sällan det man tror är det konstiga och magiska som till slut visar sig vara det, DWJ vänder upp och ned på förväntningarna. Hon kan verkligen konsten att spegla oss från ett oväntat perspektiv. Ibland handlar det inte ens uppenbart om magi. Personerna är de som räknas, och alla DWJs personer har något speciellt över sig. De är olika trevliga, har olika bakgrunder, lever under olika förutsättningar – men de är ofta kvicktänkta och rappa med en förmåga att tänka annorlunda och utanför lådan samt är rätt handlingskraftiga. Ofta fattar de inte själva att de har något särskilt.

Av historierna i den här samlingen vill jag främst rekommendera ”The Plague of Peacocks”, ”Auntie Bea’s Day Out”, ”No One”, ”Little Dot” samt ”Everard’s Ride”. Övriga var trevliga, men de här var lite extra bra. De har bra grundhistoria men dessutom väldigt bra persongallerier med skojiga perspektiv. De två första innehåller dessutom sjukt irriterande personer som får vad de förtjänar, vilket känns extra bra!

Annonser

En reaktion på ”Oläst av DWJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s