Malmöitisk urban fantasy

En av böckerna jag fick med mig hem från kongressen var Nene Ormes Udda verklighet som utspelar sig i Malmö. Jag fick den även signerad (med mitt namn i så att jag inte ska kunna ge bort den till någon, enligt författaren – jag gillar taktiken!) och hann lyssna på en panel när Ormes och andra pratade om urban fantasy. Det var mycket intressant!

Eftersom Udda verklighet är en så nätt och behändig bok hann jag dessutom läsa ut den i natt någon gång. Hoppsan – jag hade inte tänkt att det skulle gå riktigt så snabbt, men när jag väl hade börjat läsa på tunnelbanan gick det liksom inte att låta Udda vara och gå tillbaka till någon annan bok just då. Det var dock definitivt värt det!

Tyvärr kan jag för lite om Malmös geografi för att göra något annat än att vagt känna igen platsnamnen i boken, men det har ju aldrig hindrat mig förut. Blir sugen på att åka till Malmö och utforska! Det är spännande att läsa fantasy på svenska som utspelar sig i Sverige. Det ligger närmre på något sätt (samma sak hände lite med Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs Cirkeln och Eld – jag tror att det kommer att ske med Nyckeln också). Det susar lite extra i öronen när världen vänds upp och ned, det känns i maggropen på ett annat sätt när riktmärkena är här och nu på ett väldigt påtagligt sätt. Jag gillar att Ormes lyckas ge konceptet ”en hemlig värld som ligger bakom vår egen” en egen twist. Ja, jag drar paralleller till andra böcker med liknande teman, men Udda verklighet blir något eget.

Och Udda. Udda är fantastisk. Jag tror att jag skulle bli vansinnig på henne om jag var hennes vän, men som bokbekantskap funkar hon utmärkt. Hon är så rädd och förvirrad och arg och jag tror verkligen på hennes reaktioner på vad som händer. Beskrivningen av hur hon hanterar sitt liv med sömnsvårigheter och mardrömmar hugger mig i hjärtat – för jag känner de personerna. De som inte kan sova, de som sover fel, de som mår dåligt och hanterar sitt liv genom skiftjobb som åtminstone ger frihet att kunna sjukanmäla sig och jobba konstiga tider. Udda är en person som uthärdar och på något sätt försöker få sig själv att hoppas att det kommer att bli bättre en dag. Lättnaden i att få en förklaring, även om världen aldrig är sig lik, känner jag igen från vänner som fått diagnoser av olika slag. Jag tror egentligen att det här är den största behållningen från boken för mig. Ja, det är en bra historia, jag vill gärna veta mer om hur det går för Udda bland de sära. Men att få se Udda överleva ett jäkligt ansträngande liv är sjukt bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s