Den stulna romanen

Häromdagen (faktiskt innan Fantastika kom i vägen, så det här inlägget påbörjades för ett par dagar sedan) läste jag ut Nawal El Saadawis Den stulna romanen. Flera kommentarer jag har sett om boken lyfter fram att El Saadawi tecknar en bild av ett Egypten i förändring och i uppror. Visst kan jag hålla med om det till viss del. Jag tycker dock att det temat främst framträder mot slutet av romanen, innan dess ligger historien så otroligt nära Bodour och Magiida. Bokens händelseförlopp flätas mellan dem, varvat med några andra personers perspektiv – Zina Bint Zinaat, Zinaat, Ahmad al-Damhiiri, abla Miriam, Safa al-Dhabi, Zakariya al-Khartiti, psykiatern… Det är dock i Magiidas och Bodours huvuden vi bor, det är de som tolkar världen och händelserna åt oss i första hand: och de fokuserar inte främst på ”revolution”. De fokuserar på sina liv och sina specifika problem just där och då.

Genom deras problem får vi dock en inblick i de tvingande sociala strukturerna som till slut driver Bodour ut och bort. Det är en klaustrofobisk känsla som El Saadawi målar upp, en lång feberdröm där vi knappt kan avgöra vad som händer i vilken ordning. Bodour och Magiida verkar leva i någon slags mardröm, en mardröm som är alltför verklig. Paranoian som Bodour känner över att hennes make stjäl hennes roman kryper in under skinnet på en. Hon känner sig fångad, inträngd i ett hörn och vet slutligen att alternativen framför henne är antingen att dö eller att ge sig av. Kanske både och. Jag önskar att jag fått veta mer om hur det går för Magiida, hon som blev kvar i strukturen. Tog hon sig loss och slutade skriva?

Jag känner att jag förmodligen behöver läsa boken ett par gånger till för att verkligen få grepp om den. Den smiter liksom, jag fastnar i kanterna och har svårt att ta mig in. Den är dock värd ansträngningen. Språket böljar fram i kontrast till innehållet, något som gör det ännu mer intressant att ta sig in i texten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s