Böcker och pengar

Jag tycker ju om att köpa böcker (om ni inte redan insett det). De senaste åren har jag bestämt mig för att det är okej att lägga pengar på böcker, att jag oftast har råd med en bok om jag verkligen vill ha den, och att jag kan ta att gå miste om någonting annat om jag får en bok för det. Jag har även bestämt mig för att det kan vara värt att lägga pengar på böcker jag är osäker på. Förut var jag mycket mer benägen att låna böcker på bibliotek, men i takt med att jag har grottat ner mig mer och mer i äldre SF (och fått bättre ekonomi) har jag gått ifrån det. Numera lånar jag mest fackböcker på bibliotek, och köper nästan all min skönlitteratur (eller lånar av bekanta). Jag är okej med det, som sagt.

Nu har dock en ny situation uppstått, eftersom jag sedan ett knappt år äger en läsplatta. Hittills har jag inte betalat för en enda e-bok, utan bara laddat ner gratisversioner från olika ställen (exempelvis Litteraturbanken, bästa grejen!). I min bokköparutveckling har jag tydligen inte gått så långt att jag faktiskt är villig att betala för filer från internet. Det är mycket märkligt, egentligen. Det är ju samma text jag får. Det kanske har att göra med att jag inte ser dem som lika konkreta? Som faktiska böcker? När jag köper en bok köper jag den lika mycket för känslan av att hålla en bok i handen, att ha den i bokhyllan, som för känslan av att läsa en viss text.

De senaste dagarna har jag dock konstaterat att jag börjar överväga att betala för e-böcker, så den här motviljan kanske håller på att förändras – jag kanske börjar inse att digitala böcker faktiskt också är värda mina pengar. Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med det här, mer än att jag har observerat det här beteendet hos mig själv. Har ni märkt något liknande?

Annonser

6 reaktioner på ”Böcker och pengar

  1. Jag är lite likadan. En ebok känns inte riktigt som en ”riktig” bok, det är bara en fil liksom och inte en bok. Därför har jag köpt väldigt få eböcker och istället tagit gratisböcker samt lånat eböcker på biblioteket

    1. De känns mer efemära på något sätt? Filer förändras ju och nya filformat går inte alltid att läsa… Kanske därför jag sällan köper mp3-spår i t.ex. iTunes? Hm.

  2. E-böcker är så jäkla osexiga! Jag betalar inte för något jag inte kan känna doften av, och stryka ömt över ryggen.

  3. Läsplatta är jättebra om man ska ut och resa eller pendlar, men inget går upp mot en helt ny, fräsch och tidigare oläst bok! Jag lägger också en del pengar på böcker, men det är min hobby och jag ser mina böcker som en samling =)!

    1. Ja, det var fantastiskt att ha läsplattan när jag åkte tåg hem från Frankrike i somras. Egentligen är det väl smidigheten jag tycker om med plattan, att jag kan få med mig flera böcker till priset av en, så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s