Ladies ladies ladies

Förra veckan köpte jag en enormt rolig bok som jag nu har läst klart, nämligen Ladies av Johan Hakelius. Det är en drygt 500 sidor lång djupdykning i tio olika brittiska kvinnors liv och vad de egentligen pysslade med. Fokus ligger på överklasskvinnor och hur de är överklass på sitt alldeles eget karakteristiskt brittiska sätt. Kort sagt kan man väl säga att de allihopa verkar ha varit fullkomligt vansinniga på ett eller annat sätt. Boken består av ett stort antal anekdoter, men också av vissa försök att få fram vad det är som är så speciellt med de här kvinnorna och deras livsöden. För de lyckas med en stor mängd ganska udda saker, och kommer ofta från ganska udda familjer. De verkar alla ha någon slags känsla av att de får göra precis vad de vill.

Av de tio kvinnorna var det egentligen bara Vita Sackville-West som jag visste någonting om innan jag började läsa, och det var mycket roligt att sätta in henne i ett lite vidare sammanhang. Hakelius skriver en kort text mellan varje kapitel som förklarar hur den föregående och den påföljande personen kan kopplas ihop. Det är fascinerande att studera vilka kontaktpunkter som finns och hur de sammanfaller. Det är också ytterst fascinerande att hålla koll på vilka personer som dyker upp i flera kapitel, exempelvis författaren Evelyn Waugh. Nu måste jag ju nästan läsa någonting av honom, efter att ha läst så många utdrag ur hans ofta ganska dryga brev.

Ett annat gäng jag ska kolla upp mer om är de berömda Mitford-systrarna (som verkar ha varit totalknäppa hela bunten), hur de lyckades placera sig på så otroligt olika ställen men ändå behandlas som en enhet. I Hakelius bok får vi följa en av de yngre, Deborah, som inte verkar ha varit fullt lika vansinnig som till exempel sina systrar Diana och Unity.

Det är stundtals rätt komplicerat att hålla ordning på alla de olika personer och relationer som gås igenom i boken, men det är oftast intressant och som sagt, ofta hysteriskt roligt. Om man som jag tycker att stora mängder lagom värdelös trivia är kul, är det här en alldeles perfekt bok!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s