Among Others

Ni vet det där som händer ibland, att en bok dyker upp och bara är rätt? Det hände mig förra veckan, när jag läste Jo Waltons Among Others. Jag plockade upp den vid ett snabbesök på SF-bokhandeln eftersom Jo Walton kommer som hedersgäst till Fantastika, årets Swecon (som går av stapeln 18-20 oktober i Stockholm), och det alltid känns bättre att ha läst något av hedersgästerna innan man träffar dem.

Sen kunde jag inte sluta läsa. Walton kan konsten att berätta tillräckligt lite för att man ska vilja fortsätta för att få veta mer, samtidigt som hon får sin historia att kännas alldeles självklar. Jag älskar kombinationen av magi och fanatiskt sf-läsande. Sättet som Mori reflekterar över böckerna hon läser och relaterar dem till sitt liv, ett liv där hon samtidigt vet att magi finns, är fint och ytterst trovärdigt. Mori är en person. Dessutom en person som jag kan identifiera mig mycket med, trots att vi egentligen inte alls är lika.

Among Others fick mig t.ex. att plocka fram en av mina t-shirts som jag inte använt på mycket länge, just för att den uttrycker känslan som finns i boken.

Bild 2013-10-08 kl. 21.29Mori väntar på att livet ska gå vidare, att hon ska hantera traumat efter Mor och Liz, och att hon äntligen ska få bli vuxen och leva på riktigt, i den verkliga världen. Fram tills dess lever hon genom böckerna. Det är svårt att förklara exakt vad boken handlar om, men jag kan verkligen rekommendera den. Och jag ser nu ännu mer fram emot att träffa Jo Walton om ett par veckor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s