Londonfantasy

Nu börjar det bli dags att dra igång det här igen efter sommarens uppehåll med hemflytt och så vidare. Läst har jag så klart gjort, men vi får se hur mycket av det jag lyckas skriva i kapp om! Stora delar av mitt bibliotek befinner sig fortfarande på vift, men som tur är så har jag ju möjlighet att köpa nya böcker 🙂

Några av dem jag hittat under sommaren är Ben Aaronovitchs lilla serie om den nybakade polisen Peter Grant. Första boken heter Rivers of London, och sedan följer Whispers Under Ground och Moon over SoHo. I den första boken får vi följa hur Grant, ute på sitt normala polisuppdrag i Covent Garden, blir tilltalad av ett spöke som säger sig ha information om ett mord – sen dras Grant mer och mer in i den specialvärld med trollkarlar, andar, nymfer, troll och annat som existerar parallellt med det vanliga London. Böckerna är väldigt humoristiskt skrivna och väldigt läsvänliga, det är bara att glida med i berättelsen och ha roligt. Underfundiga detaljer spelar en framträdande roll, samt mysteriebiten. Grant är trots allt polis, och böckerna skulle kunna ses som övernaturliga deckare. Deckargåtorna blir ju så mycket svårare att lösa när magi plötsligt är möjligt… Jag gillar hur Aaronovitch väver samman London av idag med alla sina övernaturliga element. De känns inte orimliga eller krystade på något sätt, utan ungefär så självklara som Grant själv verkar uppfatta dem.

Världen som Aaronovitch bygger upp är inte alls lika mörk som exempelvis Gaimans Neverwhere – en annan alternativ-Londonskildring. Hans författarstil påminner mig väldigt mycket om Jasper Ffordes Thursday Next-böcker. De är samma typ av lättläst, intelligent underhållning med mycket humor. Fantastiskt bra att mysläsa eller läsa på tunnelbanan! Jag ska definitivt hålla utkik efter om det dyker upp fler böcker i serien (senaste boken kom ut 2011, så det känns inte helt omöjligt).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s