Tematrio: Noveller

tematrioTemat för veckan är noveller/novellsamlingar, en form av litteratur som jag fortfarande är lite skakig på. Jag läser inte speciellt mycket noveller, men har börjat uppskatta mer och mer. Tre stycken bra noveller eller novellsamlingar kan jag dock komma fram med, tack och lov.

1. Min absoluta favoritnovellsamling, som jag tipsar om igen och igen: Stories of Your Life and Others av Ted Chiang. Den är sjukt bra, även om kvaliteten på novellerna som ingår varierar lite. Titelnovellen Story of Your Life är fantastisk. Den får mig att rysa varje gång. Jag knyter an till den på så många nivåer, inte minst för att den involverar lingvistik. Jag uppskattar även Tower of Babylon och Hell is the Absence of God, och har börjat tycka mer om övriga noveller som ingår också. Ted Chiang är överlag väldigt bra på novellformatet, t.ex. gillade jag The Lifecycle of Software Objects, en novell från 2010. Helt enkelt bra grejer.

2. En novell med en särskild plats i mitt hjärta är La Ronde av J.-M.G. Le Clézio. Det var den första text jag analyserade när jag år 2006 flyttade till Frankrike under gymnasiet. Jag skrev en text där jag tittade på de unga flickornas ensamhet och utsatthet i den stora staden, och texten vibrerade verkligen inom mig för att det var den första franska text som jag studerade på djupet, på riktigt. Min analys är daterad till 21 september 2006, dvs 20 dagar efter min ankomst och jag är fortfarande så stolt över mig själv. Le Clézio skriver enkelt och uppriktigt i den här novellen, läsaren sveps med och känner med flickorna och deras eviga cirklande. Väl värd att läsa.

3. En novellsamling som jag känner att jag borde läsa om, eftersom jag gillade den så otroligt mycket första gången, är Aye, and Gomorrah, and other stories skriven av Samuel R. Delaney. Jag drunknade i den och tog den med mig överallt. Intressant nog har jag senare försökt läsa annat av Delaney och det funkar inte alls. Tydligen är det hans novellformat jag tycker om. Berättelserna är omväxlande bisarra och helt vanliga, och lyckas beröra så otroligt många saker. Naturligtvis uppskattar jag att han skriver science fiction och fantasy, men jag tror att även läsare som inte brukar läsa dessa genrer kan uppskatta novellerna i samlingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s