GLAAD media awards

En av filmerna som gjort störst intryck på mig senaste tiden är filmen The Perks of Being a Wallflower, baserad på boken med samma namn. Stephen Chbosky har både skrivit boken och regisserat filmen, och herregud, vad båda är bra. Riktigt bra. Jag såg filmen först, fick sen reda på att det var en bok och sträckläste den. Den prickar in så många saker. Både boken och filmen fick mig att vid vissa ögonblick må illa och knappt kunna fortsätta, det gjorde så ont i hjärtat. Jag kan verkligen säga att de olika medierna kompletterar varandra. Om ni inte har gjort det ännu kan jag verkligen rekommendera att läsa och se den. Det är värt det. Filmens Patrick fick mig dessutom att upptäcka skådespelaren Ezra Miller som även har spelat mot Tilda Swinton (en annan idol) i We Need to Talk About Kevin.

Med tanke på hur mycket jag tyckte om den, är det därmed sjukt kul att filmen fick GLAADs pris för Outstanding Film – Wide release på galan i Los Angeles för ett par dagar sedan (läs ett referat här). GLAAD är en organisation som arbetar för hbt-personers rättigheter, och deras mediepris uppmärksammar hbt-personer i all sorts media: film, teve, journalistik, bloggar etc. På det sättet synliggör de hbt-personer och deras berättelser, och uppmuntrar samtidigt mainstreammedia att inkludera ett bredare perspektiv.

Jag kan inte säga om det är bäst att läsa boken eller se filmen först. Jag tror att båda funkar bra, och filmen följer boken så pass exakt att det nog inte gör någon större skillnad. Fördelen med boken (som är en brevroman) är så klart att vi kommer djupare in i Charlie, bokens huvudperson. Allt tilldrar sig från hans perspektiv, vilket också gör att vi missar vissa ledtrådar till vad som egentligen hänt – för att Charlie själv missar dem. Otroligt effektivt, för vi känner att någonting är fel men vet inte vad. Genom filmen får vi mer fokus på Patrick och Sam, Charlies bästa vänner. Det känns också rätt, för det är så mycket i förhållande till dem som Charlie kan fortsätta leva. Bara läs/se, det är allt jag kräver.

Annonser

2 reaktioner på ”GLAAD media awards

  1. Jag läste boken före filmen, men ville se den även före jag läste boken då jag verkligen gillar Logan Lerman. Han är perfekt som Charlie och det blir bara så bra. Emma Watson och Ezra Miller är också väldigt bra som Sam och Patrick.
    Har man läst boken tycker jag definitivt man ska se filmen, men det borde man göra ändå. 🙂

    1. Logan Lerman är verkligen perfekt som Charlie! Kände inte till honom innan. Tycker överlag att de har lyckats väldigt bra med rolltillsättningen. Och ja, alla borde se och läsa! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s