Tisdagskvinnorna

I födelsedagspresent fick jag Monika Peetz bok Tisdagskvinnorna (originaltitel Die Dienstagsfrauen) och nu har jag hunnit läsa ut den också. Boken tillhör inte den typ av böcker som jag oftast läser, så det var roligt med lite omväxling. Dessutom var det sjukt skönt att läsa på svenska för en gångs skull! Allting gick så mycket snabbare. Vissa formuleringar kändes dock lite klumpiga, jag undrar om det beror på översättaren eller originalet. Tyska tillhör ett av dom språk som jag nästan kan läsa barnböcker på men inte så mycket mer, alltså kan jag inte heller jämföra med originaltexten.

Boken handlar om fem kvinnor som har varit vänner i 15 år. När Judiths man dör ger de sig ut på pilgrimsvandring för att komma fram till Lourdes i södra Frankrike. Det intressantaste med berättelsen var tankarna kring vänskap som väcktes. Varför blir man egentligen vän med någon, och varför fortsätter man vara vänner? Flera av kvinnorna konstaterar att om de hade träffats i bokens nutid hade de nog aldrig kommit varandra så nära. Men efter 15 år accepteras alla egenheter (åtminstone betydligt mer). En slumpartad händelse (i deras fall en gemensam franskkurs) kan leda till relationer som varar betydligt längre än några andra relationer.

En annan aspekt som dyker upp är ”livsplaner” eller vad man nu ska kalla dom. Alla har drömmar och planer för livet. Vad händer när saker inte går som tänkt? Vad händer när de gör det? Av de fem kvinnorna är det bara Estelle, den som på ytan har potential att vara som mest missnöjd och blasé, som inte genomgår en livskris under bokens gång. Hon vet faktiskt vad hon vill och hon har sett till att skaffa sig det – och är sedan nöjd med det. Ironiskt nog, eftersom hon är den mest bortskämda (vissa skulle säga världsfrånvända), är hon den av kvinnorna som har mest realistisk syn på världen och människorna. Det är fint, på något sätt.

Annonser

En reaktion på ”Tisdagskvinnorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s