Tematrio: Saint Patrick

tematrioDen här veckan har Lyrans tematrio irländskt tema, St Pats till ära, och därmed ska tre böcker av irländska författare upp på listan. Jag får väl lov att erkänna att jag var tvungen att använda mig av google för att dubbelkolla vilka författare som faktiskt kommer från Irland. Jag brukar inte fundera så mycket på nationalitet hos författare… Det svåraste här var att inte härma Lyran själv för mycket, men det blir krångligt eftersom jag älskar både Beckett och Wilde djupt och innerligt. Men här kommer i alla fall tre böcker av irländska författare!

  1. Artemis Fowl av Eoin Colfer. En sjukt bra ungdomsbok som handlar om hur 12-årige Artemis Fowl genomför sin första kupp mot älvfolken. Colfers älvor är helt fantastiska, speciellt löjtnant Holly Short. Det finns flera böcker om Artemis, men personligen tycker jag bäst om den första. Den är snabb, intressant och fyndig – full med roliga detaljer och repliker. Definitivt en bok som bör stickas i handen på en ungdom i din närhet.
  2. Fin de partie (eller Slutspel) av Samuel Beckett. Det här är min favoritpjäs av Beckett, jag tröttnar aldrig på den. En av mina kulturella besvikelser består av att jag missade att gå och se den när den spelades på Stockholms stadsteater. Jag är överlag förtjust i Beckett, han har så många utomordentliga idéer. Till exempel började han skriva på franska för att få fram kärnan i sina texter: eftersom hans ordförråd var mindre blev texterna kortare och tydligare. Briljant!
  3. The Magician’s Nephew av C.S. Lewis. Ja, jag var också förvånad över att Lewis var irländare. Det här första boken i Narnia-serien, och på sitt sätt är den min favorit. Den innehåller början på alltihop, och the wood between the worlds och Jadis och bara bra saker liksom. Det är lite fascinerande att läsa Narnia nu för tiden, eftersom jag helt och hållet missade den kristna symboliken när jag var barn (jag antar att det är det som är resultatet av en icke-religiös uppfostran) men ser den otroligt tydligt nu. Jag tycker dock fortfarande om serien, och första boken är verkligen bra. Värt att notera att den kom ut efter The Lion, the Witch and the Wardrobe, så egentligen skulle man väl kunna se den som en prequel.

Här är alltså mina tre böcker, men det vore inte en komplett irländsk trio om inte Oscar Wilde var med på något sätt. Så det blir en bonus!

Mitt första möte med Wilde skedde via novellsamlingen The Happy Prince and Other Tales, och novellformatet passar honom väldigt bra. Tyvärr har jag bara sett en av hans pjäser, The Importance of Being Earnest, men jag uppskattade den väldigt mycket och skulle gärna se alternativt läsa mer dramatik av honom. The Picture of Dorian Gray är en mycket intressant roman, men inte mitt favoritverk av Wilde. Förutom alla hans litterära verk, är det något mer som är så intagande med Wilde. Han är en personlighet, en människa, och mitt hjärta blöder för allt han fick utstå som normbrytare i sitt samhälle. Dessutom har han kläckt ur sig ofantliga mängder roliga citat, och utställningen Dandy på Nordiska museet för något år sedan baserade sig till mångt och mycket på honom. Jag kan rekommendera att se filmen Wilde med Stephen Fry i huvudrollen, men var beredda på att det gör ont i hjärtat. Som hbt-person idag var det bara att konstatera att jag är glad att tiderna förändras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s