Watching the English

När jag var inne i en bokhandel häromveckan, snubblade jag över Watching the English av Kate Fox. Eftersom jag inte kan motstå böcker som djupanalyserar beteendemönster ihopparat med populärvetenskap kopplat till humor, var jag genast tvungen att köpa och läsa den. Så det har jag gjort under veckan när jag blivit trött på att läsa fransk 1800-talslitteratur (rätt ofta med andra ord). Jag kan verkligen rekommendera boken om man har någon slags uppfattning om ”engelskhet” (annars också, för den delen)!

Fox gör en djupdykning i ett otal engelska (märk väl, inte brittiska) beteenden och analyserar dem i förhållande till varandra, och gör dessutom ett försök att klassificera dem i något slags system. Hon går igenom områden som exempelvis de undantagsregler som gäller inom pubars sociala mikroklimat, varför engelsmän alltid säger ”huh, typical!”, artighetsregler, klasskillnader… Allt väl uppspaltat och med många humoristiska kommentarer. Fox drar sig inte för att säga både negativa och positiva saker, och inser även att hon själv till stor del följer alla dessa outtalade regler.

Boken är sjukt rolig, jag kom på mig själv med att sitta och fnissa medan jag läste den. Den både slår hål på och bekräftar olika fördomar som omvärlden och engelsmännen själva kan ha angående vad som är typiskt engelskt beteende. Spännande nog får den mig också att inse hur många av beteendena som jag själv plockat upp eller åtminstone känner igen från den dos av engelsk litteratur och engelsk humor jag tillägnat mig under min uppväxt – och det trots att jag aldrig varit i England (Skottland, ja, men inte England). Det rycker också i mina beteendevetenskapliga nerver, man får göra så många skojiga experiment! Och peta på människor och ta reda på varför de gör som de gör!

Finns det liknande böcker om Sverige? Eftersom jag har svårt att fatta ganska många sociala koder vore det trevligt att läsa någonting som förklarar och tydligt uttalar vad det är som gäller. Gärna på ett roligt sätt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s