Why be happy when you could be normal?

Jag hittade en hel hög av Jeanette Wintersons böcker som e-böcker, och laddade raskt ner dem. Nu har jag avslutat ytterligare en: Why Be Happy When You Could Be Normal?.  Jag borde egentligen läsa kurslitteratur, men äsch!

Boken handlar om Jeanette, den här gången ur ett mer tydligt självbiografiskt perspektiv. Hon säger själv att hon inte riktigt kan skilja på om hon skriver om sig själv som fakta eller fiktion, och jämför ganska mycket med Oranges Are Not the Only Fruit. Fiktionen blir för henne ett sätt att hantera det hon varit med om, att göra det mer uthärdligt. Why Be Happy When You Could Be Normal? handlar om hennes adoptivmor, om förhållandet till sin adoptivfar, om hennes sökande efter sin biologiska mor, om hur litteraturen räddade henne, om hur hon tog sig in på Oxford, om hur hon kollapsade, om hur hon blev utslängd hemifrån, om en massa funderingar på vad som kunde varit. Det är en bok med mycket att ta in, men Winterson gör det så lätt. Trots att miljön är så främmande för mig här och nu, så förstår jag.

Det är väl kanske det som drev henne till att skriva efter att ha läst, att det ger förmågan att förstå både sig själv och andra.

Annonser

2 reaktioner på ”Why be happy when you could be normal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s