Drottningens chirurg

Drottningens chirurg av Agneta Pleijel är första delen av tre (övriga delar heter Kungens komediant och Syster och bror). I den här första tilldrar sig handlingen främst i Stockholms gamla stad och på Drottningholm, där vi följer Herman Schützer, en läkare/kirurg under sent 1700-tal. Bland annat är han den som förlöser drottning Lovisa Ulrika när hon föder sin son Gustaf (III). Schützer intresserar sig främst för den ”mystiska kvinnan” och hennes sjukdomar och egenheter, framför allt när det gäller barnafödande. Flera anekdoter refererar till olika märkliga förlossnings- eller graviditetshistorier, en del ganska obehagliga. Striderna mellan medicinarna och kirurgerna behandlas också en del, vilket är rätt så intressant.

På bokus görs en jämförelse till Livläkarens besök av P.O. Enquist, och jag kan hålla med om likheterna mellan de två böckerna. De är på sitt sätt ganska svårlästa och skrivna på ett ogenomträngligt språk, men lyckas ändå förmedla en stark känsla och intryck av tiden. Även om jag blev ganska irriterad på Schützer så ville jag inte lägga ifrån mig boken, men det kan också ha berott på att jag hoppades på att det skulle bli bättre. Jag är faktiskt inte helt säker på vad jag tycker om den, precis som jag inte riktigt vet vad jag tycker om Livläkarens besök. Å ena sidan är jag nöjd att jag läst dem, å andra sidan vet jag inte riktigt hur mycket jag fått ut av det. Allmänbildning kanske? Och det är ju också värt en del.

Jag funderar på att läsa del två och tre också, jag tror att jag kommer förstå och uppskatta dem mer eftersom de handlar om ämnen som ligger närmre mig själv: teater och opera. En del av problemen jag hade med Drottningens chirurg kan helt enkelt bero på att jag vet/intresserar mig för lite av kirurgi (även om jag har bättre koll nu än vad jag hade för ett år sedan). De får nog däremot vänta ett tag, i och med att jag nu måste ägna lite tid åt att läsa kurslitteratur (när jag faktiskt fått listorna i förväg).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s