Lovläsning

Över jul och nyår var jag hemma i Stockholm och umgicks med folk. Hann knappt läsa någonting, men lyckades i alla fall med konststycket att köpa en bok och läsa ut den så att jag inte behövde ta den med mig tillbaka till Strasbourg. Jag är mycket stolt över mig själv! Tyvärr lyckades jag inte få med mig de böcker från Strasbourg till Stockholm som jag hade tänkt, men eftersom jag kommer få så otroligt mycket besök under våren räknar jag med att det löser sig ändå!

Har jag räknat rätt hann jag läsa tre böcker under de knappa två veckor jag var hemma: Mrs Dalloway av Virginia Woolf, Norrtullsligan av Elin Wägner samt En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström. Woolf hade jag med mig från Strasbourg, Wägner köpte jag på Hedengrens och Nordström var faktiskt en bok som min far fick i julklapp. Bra böcker alla tre, och jag ser nu när jag tittar på dem att de har en sak gemensamt, nämligen livs- och arbetsvillkoren för kvinnor i början av 1900-talet.

Mrs Dalloway handlar om, just det, Mrs Clarissa Dalloway och en dag i hennes liv. Den handlar dock inte bara om henne, utan även om andra personer som snuddar vid eller är djupt involverade i hennes dagliga tillvaro. Hon funderar på sin roll i samhället, vad som hade hänt om hon gjort andra val – precis som de övriga personerna också gör. Boken är skriven i Woolfs för sin tid banbrytande ”stream of consciousness”-stil, vilket gör den något ansträngande att läsa men ändå intressant.

Norrtullsligan kom ut 1908 och behandlar fyra kvinnliga kontoristers vedermödor för att överleva på en arbetsmarknad som både vill och inte vill ha dem där. Vansinnigt deprimerande, men också vansinnigt intressant. Det är trots allt för omkring 100 år sedan i Stockholm, en tid som både är nära och långt bort. Annika Lantz har skrivit förordet och jag förstår verkligen den känsla hon ger uttryck för, nämligen: har vi inte kommit längre än så här efter allt det slit som dessa pionjärer och kämpar la ner? En mycket välskriven bok, jag ska försöka jaga rätt på mer Wägner.

En piga bland pigor är en reportagebok som kom ut 1914, där Ester Blenda Nordström tar tjänst ”undercover” som piga på en gård i Sörmland i syfte att skriva om pigornas arbetsvillkor. Häftiga premisser, och boken levererar verkligen insikter både för dåtida och nutida läsare om vilket oerhört slit det är att driva en gård. Framför allt för pigorna, som inte ens fick vara lediga varannan söndag (vilket drängarna fick). Boken väckte stor uppmärksamhet när den kom, och trots att Nordström bytt namn på gårdar och människor var det en bonde som kände igen sig och blev så arg att han gav ut en kontringsbok, Ett pennskaft som piga. Jag måste leta rätt på den också.

Så, lite har jag hunnit läsa i alla fall! Och mer kommer det…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s