Bakgrundsinfo

I september var jag i Paris, och på fantastiska Shakespeare & Co snubblade jag över The Annotated Sense & Sensibility. Denna underbara skapelse var naturligtvis tvungen att följa med mig hem.

P1150691

Idén är helt fantastisk. Varje uppslag består av en sida Austen och en sida noter. Noterna behandlar intrigutveckling, samhällskommentarer, modeexempel, inspirationsbilder, bakgrundsfakta om författare som nämns i texten, tolkningar av texten… Helt enkelt stora mängder information som i vissa fall ger en betydligt mer nyanserad bild av Austens originaltext än vad en modern läsare kanske skulle uppfatta, och ibland bara leder vidare in i allmänbildning och upptäckarlust. Det ger otroligt mycket att ha både text och kommentarer bredvid varandra, de blir så mycket enklare att referera till varandra och sätta in i sina respektive sammanhang. Litteraturhistoria och litteraturanalys tillgängliggjorda!

Jag önskar att fler böcker gjorde det här, det är verkligen en fantastisk idé. På min inköpslista står de annoterade versionerna av Pride & PrejudicePersuasion samt Emma. Med tanke på mitt stora triviaintresse är de här böckerna guldgruvor (det tar sig också uttryck genom fanatiskt tittande på teveprogrammet QI). Så många detaljer som bara finns där och väntar på en – jag blir alldeles upprymd!

P1150692

P1150693

P1150694

P1150695

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s