Litteraturtentor

Idag har jag haft tenta i två av mina litteraturkurser, jämförande litteratur samt fransk litteratur.

Den ena kursen handlade om katharsis och teaterns effekt på åskådaren. Det vill säga, hur reagerar vi på en teaterpjäs egentligen? Till vilken nytta spelas teater? Tentan gick ut på att analysera en text av Saint Augustin och förklara vad i texten som stödde en viss syn på katharsis-begreppet, som också skulle identifieras. Andra frågan handlade om oss själva: höll vi med Saint Augustin eller inte, vilken syn på katharsis blev vi mest övertygade av? Kaosartad kurs med alldeles för mycket litteratur, vi startade med Plato och slutade någon stans under 1900-talet med Martha Nussbaum. Jag har knappt någon aning om vad vi pratade om, men jag har koll på de tre stora övergripande indelningarna av katharsis-begreppet. Alltid något?

Kurs nummer två har behandlat fransk medeltidslitteratur. Vi startade på 800-talet med Les Serments de Strasbourg, traskade vidare genom Les Chansons de geste, fortsatte genom la poésie lyrique et les troubadours, kom fram till Tristan et Iseut samt Le Conte du Graal och hoppade raskt vidare till allegorier för att sedan avsluta med fransk poesi under 13- och 1400-talen. Puh. Vi hade en tenta på en timme med fyra frågor. Vansinne, vansinne. Den här kursen har varit fantastisk, men det är sjukt tråkigt att den ska tentas på ett sånt här sätt. Det mesta av det vi läst kom av naturliga skäl inte upp på tentan. Jag vill diskutera det vi har läst, men det finns ingen tid. Vi har för sjutton täckt in nästan 500 år! Jag får trösta mig med att jag efter den här kursen har betydligt bättre koll på fransk litteraturhistoria och att jag har fått en ny idol: Aliénor d’Aquitaine (mer känd som Eleonora av Akvitanien i Sverige).

Hur det gick på tentorna har jag ingen aning, men nu är det åtminstone över. Dags att ladda för lingvistiktentorna i morgon och två litteraturtentor till på lördag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s