There is no further need for demons.

Mitt första ordentliga möte med Isaac Bashevis Singer var på gymnasiet, under mitt år i Frankrike. Jag läste en extra teaterkurs, och vi bestämde oss för att sätta upp en anpassning av hans berättelser om de ”vise männen” i Chelm. Vi spelade naturligtvis på franska, men jag föll för det absurda och mänskliga i berättelserna (trots språkbarriären).

Samma känsla återfinner jag i The Last Demon, en Penguin Classics i miniformat som innehåller tre noveller av Bashevis Singer. De tre novellerna The Last Demon, Yentl the Yeshiva Boy och The Cafeteria är sinsemellan ganska olika, även om det känns som att de hör ihop. En berättelse om en demon som desperat försöker förleda en rabbin så att den inte ska sitta fast i en håla på den polska landsbygden för alltid, en berättelse om en ung flicka som desperat vill ta sig ur sitt samhälles begränsningar och därför klär ut sig till man, samt en berättelse om en man som inte riktigt vet vad han gör med sitt liv. På sitt sätt är alla tre berättelser om längtan efter något annat, något mer. Möjligheten att få utveckla sin fulla potential. Ett annat gemensamt tema är behovet av böcker och text. Demonen lever på text, novellen slutar med raderna: ”When the last letter is gone, the last of the demons is done.” Yentl längtar efter att få studera och läsa Torah, precis som en man. Aaron, mannen i den sista berättelsen, är författare och livnär sig på text. Även om demonen är den enda som bokstavligen talat lever på text, så gör Yentl och Aaron det också i mer bildlig mening. Det är en känsla jag kan förstå.

Jag gillar hur Bashevis Singer skriver. Han går rakt på sak, han retas med sina figurer, han väver in hemligheter och övernaturliga detaljer på ett naturligt sätt. Han är lättläst men mångbottnad, något jag definitivt uppskattar och njuter av att läsa. Dessutom  gör han sig otroligt bra i novellformat. Jag är inget jättestort fan av noveller i vanliga fall, men för honom passar de utmärkt. Eventuellt är det någonting man lär sig uppskatta, ju mer man utsätts för dem. I så fall hoppas jag definitivt att jag kommer träna på min uppskattning med hjälp av fler av Isaac Bashevis Singers noveller.

(Titeln på inlägget är ett citat från The Last Demon.)

Annonser

En reaktion på ”There is no further need for demons.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s